Kulturamahuset kan stoltsera med en rik och lysande historia. Byggnaden är ritad av arkitekt Allan Werner och uppfördes 1945 som smedja och hallbyggnad i det före detta industriområdet Lugnet i Södra Hammarbyhamnen. Enligt Stadsmuseets klassificering är huset Q-märkt och betraktas som särskilt kulturhistoriskt värdefullt. Ursprungligen fungerade byggnaden som lampfabrik där Osram tillverkade miljontals lampor som hjälpte till att lysa upp Sverige.
År 1925 sprängde man för den nya leden vid Danviksklippan och Hammarby sjös vatten sjönk fem meter. Den östra stranden blev därigenom flera hundra meter bredare. Där, på den nybildade marken, låg industriområdet Lugnet. Den tidigaste stadsplanen är från 1940 och signerad Albert Lilienberg.
Från 1948 fram till 1981 hade Osram sin lamptillverkning i huset. Sedan stod huset utan nämnvärd verksamhet under 20 år. Södra Hammarbyhamnen var i slutet av 1900-talet tänkt som en OS-by, men Stockholm nådde bara en fjärdeplacering i uttagningarna till OS 2004. När Kulturama flyttade in i den gamla industribyggnaden 2001, bestod området mest av tomma ödetomter. Men strax påbörjades arbetet för den nya bostadsbebyggelsen och tvärbanan. Kulturamas första elever fick promenera från Gullmarsplan, men senare under läsåret stod tvärbanan klar.
Kulturamahuset är markerad med grönt på Stadsmuseets kulturhistoriska klassificeringskarta. Det betyder att fastigheten är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Byggnaden är Q-märkt, vilket betyder att den inte får rivas eller till sitt yttre förvanskas. I stadsmuseets noteringar kan man läsa att Godsvagnen 8, som är fastighetens beteckning, är en ”storskalig före detta industribyggnad, alltjämt välbevarad”.
Vad kunde vara mer passande än Kulturamas estetiska och konstnärliga verksamhet i en kulturhistorisk byggnad som även är miljömässigt och konstnärligt klassificerad?
Sedan år 2001 har Kulturama Grundskola, Kulturama Gymnasium (2002), Kulturama Konstnärliga Utbildningar, Kulturama Kurser och Medborgarskolans folkbildning fyllt husets 12 000 kvm med estetisk och konstnärlig verksamhet och blivit Nordens största skola för estetiska utbildningar.
Kulturama har tagit väl hand om byggnaden och husets inre är under ständig förnyelse, renovering och förbättring för att tillmötesgå våra värdefulla esteters behov och för att kunna erbjuda bästa möjliga kreativa miljö.