Musik

Unga och äldre förenas i musiken

Erik Algert, tidigare elev och nu lärare på Kulturama grundskola i Sundbyberg, filmar en dokumentär om musikens förenande kraft över generationsgränser. Inspirerad av sitt arbete med seniorer i Sundbybergs kommun, där musik används som terapi, växte idén fram om att dokumentera dessa möten. Projektet kulminerade i en storslagen konsert i Sundbyberg kyrka där de äldres poesi fick nytt liv genom elevernas tolkningar.

Startskottet för dokumentären

Erik Algert är en tidigare elev på Kulturama grundskola i Sundbyberg och har sedan studenten arbetat på skolan som vikarierande matematiklärare i årskurs 8. När han var 16 år började han arbeta som ungdomsmusiker i ett projekt med Sundbyberg kommun som heter, "Mötas i musik hela livet". Projektet går ut på att ungdomar musicerar med seniorer på äldreboenden i kommunen, en form av musikterapi.

Detta blev startskottet för den dokumentärfilm som Erik nu arbetar med tillsammans med Kulturama grundskola i Sundbyberg.

– Jag har varit involverad i det här projektet i sex år och just nu arbetar jag med en musikal som utspelar sig på ett äldreboende. I februari frågade jag musikterapeut Lis Jacobsson om jag kunde göra research för musikalen genom att delta i en av hennes musikgrupper. Hon gav sitt godkännande, och efter bara ett tillfälle fastnade jag. Vi lyssnade på musik och pratade om livet och döden. Efter några veckor diskuterade jag med Lis hur fler borde få ta del av detta, oavsett ålder. Det var där idén till en dokumentärfilm föddes, som vi filmat sedan maj 2024.

En storslagen konsert i Sundbyberg kyrka

Iden om samarbetet bottnar i insikten att glappet mellan unga och äldre generationen inte är så långt ifrån varann trots allt..

– Under filmningen har vi gjort många olika upptäckter om varandra. En av dem var likheterna mellan seniorerna på boendet och mina högstadieelever på Kulturama. När seniorerna under en musikstund klagade på boendets mat och matsalen, kunde jag inte låta bli att dra en komisk parallell till en mentorstid dagen innan där mina elever klagade på samma sätt. Idén om att dessa två världar skulle mötas föddes och bara några veckor senare satt ett gäng seniorer på min mattelektion tillsammans med 8c. Vi jämförde skolan idag med skolan på 1930-talet, vilket resulterade i ett fint möte.

Dokumentären kommer avslutas med en filmad konsert som genomfördes nyligen i Sundbyberg kyrka, ledd av Erik själv tillsammans med elever från Kulturama grundskola och gästartister.

Jag insåg tidigt i projektet att jag ville genomföra en konsert där sångerna som framfördes skulle vara tolkningar av de äldres egenskrivna dikter som de skapat under våra träffar. Solveig, en kvinna i gruppen, skriver poesi som vi har tonsatt och fredagen den 27 september höll vi en stor konsert där hela boendet och många fler fick ta del av hennes dikter. Det blev en storslagen och vacker konsert i Sundbybergs kyrka, med musiker från Musikhögskolan, seniorer från Sundbyberg, elever från Kulturama Sundbyberg och Danny Saucedo. Många människor bidrog till att skapa en stund för de äldre, en stund som även markerar slutet på dokumentären.

Han vill sprida budskapet om musikens kraft och påverkan

Nästa steg för Erik är att slutföra dokumentärfilmen och sprida den så alla kan ta del av projektets viktiga budskap - att musik är för alla, oavsett ålder och att det ger ett mervärde i form av trygghet, bättre hälsa, välbefinnande och glädje.

Nu när inspelningen är klar så återstår en tids efterarbete med redigering, ljudmixning osv. Målet är att dokumentären så småningom får visas i ett sammanhang där det når så många som möjligt. Jag vill sprida budskapet och insikterna jag själv upplevt i detta projekt om musikens kraft och påverkan.