Teater

Arbeta som skådespelare

De flesta har nog någon gång drömt om att bli filmstjärna eller skådis, men det är inte alla som har viljan, talangen eller drivet att nå dit. För den som verkligen brinner för yrket skådespelare är det kanske dessutom viktigare att få uttrycka sig än att bli känd.

Arbetsmarknaden för skådespelare är känd för att vara både osäker och tuff, men det finns å andra sidan många olika arbeten för den som är villig att testa på något nytt. Förutom en talang för att gestalta en annan person, så behöver du som skådespelare vara driven och kunna marknadsföra dig själv och knyta kontakter. Det är ofta hård konkurrens om jobben som skådespelare.

Vad gör en skådespelare?

Som skådespelare ska du gestalta en annan människa i en teaterpjäs, en film, en musikal eller liknande sammanhang. Skådespelare kan till exempel arbeta som filmskådespelare, som teaterskådespelare, röstskådespelare, som skådespelare i radioteater, reklam- eller informationsfilmer, i revyer, musikaler eller på olika typer av event. Du kan även arbeta med dubbning av filmer, voice over, läsa in talböcker, uppträda på olika typer av event och nöjesparker och mycket mer.

Som skådespelare på teatern behöver du kunna samarbeta med hela ensemblen, regissören och andra yrkesgrupper i produktionen. En hel del arbetstiden går till att repetera och öva in manus.

Som filmskådespelare arbetar du med filminspelningar av olika slag, men även här behöver du ägna mycket tid åt att repetera och lära dig manus.

Arbetstiderna är ofta oregelbundna och kan innebära långa arbetsdagar, i synnerhet om du arbetar med film, där intensivare inspelningsperioder varvas med perioder då du arbetar med manus. Det allra vanligaste är att man som skådespelare arbetar som frilansare, även om ett fåtal skådespelare i Sverige också är fast anställda på någon av de större teatrarna.

Hur blir man skådis?

Det finns många olika typer av skådespeleri, och många olika sätt att bli skådespelare. Man kan till exempel välja att läsa estetiskt program på gymnasiet eller ta teaterlektioner på fritiden. På Kulturama Gymnasium finns profilen Teater och om du letar bland kursutbudet kommer du hitta teaterkurser som passar alla ådrar och nivåer.

På eftergymnasial nivå finns många olika teater- och skådespelarutbildningar, både inom yrkeshögskolan och på högskolenivå. På Kulturama finns skådespelarutbildningar på både hel- och deltid. Förutom skådespelarträning kommer du få en gedigen utbildning inom ämnen som röst, improvisation och rörelseträning. Efter din tid på Kulturama kommer du vara väl förberedd för att söka dig vidare till någon av landets teaterhögskolor.