Arbeta som fotograf
Fotograf är ett kreativt yrke, där det ofta är viktigt att arbeta med ljuset och fånga en känsla för att förmedla ett budskap. Du kan till exempel arbeta som produkt- eller porträttfotograf i en studio, eller som pressfotograf där du ofta arbetar “ute på fältet”. Som bildjournalist eller dokumentärfotograf kan du arbeta med nyhetsrapportering och längre reportage. Som fotograf kan du även arbeta som mode-, reklam eller lifestylefotograf.
En fotograf kan arbeta som anställd eller frilansande egenföretagare och sälja bilder till nyhetsbyråer, tv-kanaler eller tidningar. Du kan även arbeta som konstfotograf, där du får större frihet vad gäller bildkomposition och motiv samt mer utrymme att själv uttrycka sig i sina bilder. Många fotokonstnärer arbetar både med utställningar på gallerier och med att skapa böcker med sina egna verk.
Fotografer är fota egenföretagare och det krävs, förutom yrkesskickligheten som fotograf, även att du är en entreprenör, då du träffar kunder i ditt arbete och behöver möta deras förväntningar, deadlines och leveranskrav. Precis som alla konstnärliga yrken behöver du som fotograf vara kreativ och ha ett varierat arbetssätt för att möta konkurrensen inom de olika uppdrag yrket innehåller.
Vad gör en fotograf?
En fotograf ska vara skicklig på att förmedla ett budskap med hjälp av bilder. Det kräver att du har ett konstnärligt öga, men även en talang för att skapa bilder med både ljus och bildkomposition. Att vara fotograf innebär också att man behöver ett visst tekniskt kunnande, både för att kunna utnyttja olika kameran och ljussättningens olika möjligheter och för att kunna efterbehandla och retuschera bilderna i Photoshop.
Hur blir man fotograf?
Utbildningar som leder till att du blir fotograf finns på många olika nivåer och med skilda inriktningar. Det finns bredare högskoleutbildningar inom konstnärligt fotografi och bildjournalistik, men även kurser på både gymnasienivå, hos folkhögskolor, studieförbund och fristående skolor. På Kulturama finns fotokurser på olika nivåer och inom olika genrer som hjälper dig att bli en bättre fotograf. Förutom gymnasieprofilen Fotografi finns även fotoutbildningar på Kulturama. En bra start är till exempel att börja på en grundläggande utbildning i fotografi, där du får lära dig bildkomposition, teknik och att utveckla ett personligt uttryck, för att sedan specialisera dig på olika typer av foto med hjälp av vidareutbildningar.